Hoppa till huvudinnehållet

Livsmedelsproduktion

Livsmedelsinnovation i arktiska miljöer

Utmärkande för Västerbottens livsmedelproduktion är att en stor andel av produkterna kommer från skog och mark så som ren, vilt, bär och fisk med stor potential för ökad förädling och innovation.

Samtidigt satsas det generellt mindre på innovation inom livsmedelssektorn i Sverige jämfört med andra länder och inom andra branscher.

Den regionala livsmedelsstrategin identifierar nyckelinsatser för att vidareutveckla innovationskapaciteten inom livsmedelssektorn, framför allt med fokus på forskning kring livsmedelsproduktion i arktisk miljö, ökad digital mognadsgrad och AI samt samverkansytor för innovation som kraftsamlar och knyter samman kunskap, företag och aktörer.

Lärdomar från varje styrkeområde

Det ser olika ut inom styrkeområdet och behoven blir därmed olika mellan exempelvis kött-, fisk- och bärproduktion.

De stora företagen i Västerbotten har egen forskning och utveckling inhouse.

Utmaningar inom beredskap ökar behovet av utveckling av livsmedelsområdet.

Key take aways – vad som saknas

Systematisk samverkan inom styrkeområdet skulle behöva utvecklas.
En samordnande roll inom styrkeområdet saknas och skulle behövas.
Innovationsstöd som jobbar nära företagen och tittar på hela affären.
Kompetensförsörjning är en utmaning.
Långsiktiga satsningar saknas.

Information om kvartalsträffarna

Kom på våra innovationsekosystems-nätverksträffar!
Vi mailar ut inbjudan med teman kvartalsvis.

Region Västerbottens logo - Helblå
Sekretessöversikt

Den här webbplatsen använder cookies så att vi kan ge dig den bästa användarupplevelsen som är möjlig. Cookieinformation lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälper vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen som du tycker är mest intressanta och användbara.

Du kan justera alla dina cookie-inställningar genom att navigera i flikarna på vänster sida.